Over mij

Mijn naam is dus Mark en ik ben geboren in 1987. Tegenwoordig woon ik in Utrecht, maar ik groeide op in Drenthe. Al op vrij jonge leeftijd wist ik dat ik journalist wilde worden en mijn eerste stukje in de krant schreef ik op mijn veertiende, toen ik voor school een korte stage liep bij het lokale huis-aan-huisblad (de Westerborker Courant, inmiddels verdwenen, geen causaal verband).

Op mijn vijftiende werd ik sportjournalist, zou je met een beetje goede wil kunnen zeggen. De vaste schrijver van de wedstrijdverslagen van onze voetbalclub in de Westerborker Courant legde op last van het bestuur zijn pen neer (te negatieve teneur) en bij gebrek aan verdere animo werd ik zijn opvolger.

Echt journalist werd ik een paar jaar later toen ik tijdens mijn studie een bijbaantje als nieuwsverslaggever kreeg bij dezelfde krant. Ik schreef memorabele stukken over de herfstmarkt in Orvelte en de opening van de jeugdsoos in Witteveen.

Na mijn studie en een reis van een half jaar door West-Afrika ging ik aan de slag als freelancer. Dat ben ik nog steeds. De vrijheid en afwisseling vind ik er het leukste aan. In het begin hield dat in dat ik gewoon overal ja op zei en daardoor heb ik in de afgelopen dertien jaar veel verschillende dingen gedaan.

Ik heb bij lokale, regionale en landelijke kranten gewerkt, bij regionale en landelijke omroepen en voor tijdschriften en uitgevers. Ik was onder andere redacteur, verslaggever, presentator van een radioprogramma, nieuwslezer, samensteller, ik maakte een reisgids, een documentaire, was eindredacteur van een boek, blogger bij een journalistieke startup, columnist, podcaster, mede-auteur van een voetbalbiografie en had een vaste rubriek over tosti’s in een supermarktblad.

Tegenwoordig heb ik iets meer focus en ben ik vooral radioredacteur. Bij de NOS werk ik mee aan de uitzendingen van Langs de Lijn en Langs de Lijn En Omstreken en in mindere mate aan het Radio 1 Journaal en Nieuws en Co. Ik denk mee over de onderwerpen, bereid items voor en maak audiomontages. Daarnaast schrijf ik ook regionale nieuwsverhalen voor de NOS-site en -app.

Op die manier combineer ik de twee dingen die ik het leukst vind om te doen: schrijven en radiomaken.

Dat kan korter.

Sorry, inderdaad. Sommige mensen houden meer van een kort overzicht. Namen en rugnummers. Welnu, een tabel met een aantal van mijn belangrijkste opdrachtgevers door de jaren heen:

2018-hedenNOS SportRedacteur radio
2018-hedenNOS RegioRedacteur online
2017-2019De TelegraafVerslaggever
2018-2019RTV UtrechtRedacteur online
2015-2016Dagblad van het NoordenRedacteur online
2009-2018RTV DrentheRedacteur en presentator radio
2008-2009ADVerslaggever sport

Voor meer gedetailleerde info verwijs ik je naar mijn LinkedIn-pagina. En ik zit ook op Twitter.